סערה בינלאומית נרשמת סביב גירושם של פעילת האקלים גרטה תונברג ושלושה פעילים נוספים, אשר השתתפו במשט שניסה להגיע לרצועת עזה. היום (שלישי) הארבעה הסכימו לגירוש בטיסה מישראל, בעוד יתר הפעילים יובאו לבית הסוהר גבעון שברמלה - שם תינתן להם האפשרות לערער על ההחלטה.
בזמן שבישראל הופצו ברשתות החברתיות תיעודים של גרטה במטוס, עם הבעה חמוצה על פניה, וברשת לא איחרו להרים עליה שלל דאחקות - המציאות, כך נראה, מורכבת בהרבה. בעידן שבו האנטישמיות מרימה ראש ברחבי העולם, נותרה השאלה כיצד ישראל יכלה, אולי, לנהל את המצב בצורה חכמה יותר, שתשרת גם את מאמצי ההסברה.
מי שבחרה להשמיע קול אחר בסיפור הזה היא סתיו שפיר - פעילה חברתית וחברת הכנסת לשעבר, שפרשה מהפוליטיקה בשנים האחרונות והביאה בינתיים שני ילדים לעולם. כעת היא חוזרת אל מרכז השיח הציבורי עם מסר ברור וביקורתי כלפי התנהלות המדינה, ובעיקר כלפי שר החוץ ישראל כץ.
"מפתה לצחוק על גרטה והמשט שלה. כן, היא מביכה גם אותי", פתחה שפיר את הסטורי שפרסמה. "אבל מדינה עם אסטרטגיית הסברה נורמלית הייתה דואגת להושיב את גרטה עם משפחות החטופים ושורדי הטבח מהעוטף - ביניהם כאלה שכל חייהם נאבקו למען שלום".
לדבריה, מפגש כזה היה יכול להעמיק את ההבנה והמורכבות שבמצב עבור תונברג. "שתשמע גם את הכאב שלנו ואת התקווה של רבים מאיתנו לשינוי. אולי זה לא היה משנה את דעתה, אבל בטח היה מוסיף מורכבות. ולכו תדעו - אפילו גורם לה להזכיר בראיון הבא לתקשורת העולמית את החטופים שמעונים ומורעבים בידי חמאס", כתבה.
את דבריה חתמה בעקיצה כלפי ישראל כץ: "מדובר בצעירה שהובילה מיליונים לעסוק בנושא המורכב של האקלים - לזלזל בה זה נחמד לאגו וטוב לישראל כץ בבייס, אבל לא יסייע להסברה של ישראל".
כזכור, שר הביטחון ישראל כץ ביקש להקרין בפני משתתפי המשט את סרט הזוועות המתעד את האירועים הקשים של השבעה באוקטובר. אולם, כאשר צפו הפעילים בתחילת הסרט והבינו במה מדובר - סירבו להמשיך ולצפות בו.