סערה ציבורית פרצה ברשתות החברתיות בשעות האחרונות בעקבות תמונות רשמיות שפורסמו על ידי לשכת העיתונות של משרד ראש הממשלה, בהן נראים בנימין נתניהו ורעייתו שרה נתניהו במפגש בלשכת ראש הממשלה עם שישה ניצולי שואה. אלא שכל התמונות עברו ריטוש חריג בפניה של שרה נתניהו, שהוצגה עם מראה צעיר, חלק ומלוטש באופן שאינו טבעי ורחוק מהמציאות.

התמונות שנשלחו על ידי לשכת העיתונות הממשלתית פורסמו בקרדיט תחת שמו של הצלם המקורי, לצד קרדיט לשרה כדי להדגיש שהעיבוד והריטוש בוצעו בפועל על ידי שרה עצמה ורק על דמותה שלה, דבר שהגביר את תחושת אי הנוחות והביקורת הציבורית.

בינימין נתניהו ורעייתו שרה נתניהו (צילום: קובי גדעון לע''מ,שרה נתניהו)
בינימין נתניהו ורעייתו שרה נתניהו (צילום: קובי גדעון לע''מ,שרה נתניהו)

התגובות ברשת היו חריפות במיוחד. רבים הביעו זעם על כך שגם תמונות רגישות וטעונות, הכוללות ניצולי שואה, עוברות עיבוד גרפי משמעותי שאינו משקף את המציאות. לטענתם, מדובר ביצירת מצג שווא אסתטי שאינו הולם את ההקשר ההיסטורי והאנושי של האירוע ומנוגד לחוקי לע״מ שמחויבת לשלוח תמונות אותנטיות.

הסערה מקבלת כעת תפנית נוספת כאשר כתב חדשות 12, אילן לוקאץ’, מטיל פצצה על האירוע החריג ומפרסם ברשתות החברתיות תמונת AI שערך בעצמו. בתמונה נראו יהודים בגטו באחד ממחנות הריכוז, אך במקום המראה ההיסטורי המוכר של יהודים עם מדי אסיר, מדי פסים, טלאי צהוב וראש מגולח וצפיפות של מיטות רבות קומה, הוצגו היהודים כשהם לבושות ולבושים בבגדי ערב חגיגיים מחויכים, מאופרים ובעלי שיער שופע ומסודר.

מטרת הפרסום כאמור הייתה להמחיש את האבסורד שבעיוות המציאות באמצעות ריטוש תמונות, במיוחד בהקשרים רגישים כמו זיכרון השואה. העיתוי של הפרשה, ביום השואה עצמו, מעצים את עוצמת האבסורד. כי יש חשיבות עליונה לשמירה על אותנטיות וכבוד בזיכרון ההיסטורי, במיוחד כאשר מדובר בניצולי שואה ובתיעוד של רגעים משמעותיים כל כך.